Recept: Bladerdeeg maken (glutenvrij)

bladerdeegHet meest vervelende aan minder gluten eten is dat heel veel gerechten opeens een probleem worden. Glutenvrije pasta is er inmiddels voldoende te vinden, naast de standaard spaghetti heb je nu ook elleboogjes, penne en fusilli. Ik weet alleen niet of het komt door het woord glutenvrij (net zoals zwanger of huwelijk), maar alle producten zijn opeens drie keer zo duur als de gewone variant. Aan gezond eten hangt dus een behoorlijke prijskaart.

Helaas heb ik altijd heel veel last gehad van mijn buik, ik liep altijd rond alsof ik vier maanden zwanger was. Dat is geen pretje, losstaand van het lichamelijke ongemak, voel je je ook niet prettig met een buikje. Sinds ik ben gaan letten op mijn glutengebruik, is mijn buik opeens plat! Voor het eerst in mijn leven ben ik niet meer misselijk als ik een bord spaghetti heb gegeten. Er is werkelijk waar een wereld voor mij open gegaan.

Om dit gevoel te kunnen vasthouden en toch mijn menu wat uit te breiden, ben ik op zoek gegaan naar gerechten die ik zelf makkelijk kan maken. Er zit bij ons een molen in de buurt, waar ik allerlei soorten bloem en meel kan verkrijgen. Tot nu toe bevalt speltbloem mij ook nog goed, en daardoor is er veel meer mogelijk. Dit is geen glutenvrij meel, maar omdat het geen tarwe is, werkt het blijkbaar voor mijn lichaam toch anders. Bij mijn andere recepten vind je bijvoorbeeld heerlijke pancakes die je ‘s morgens kunt eten.

Hartige taarten, appelflappen, quiche’s, met bladerdeeg lijk je alle kanten op te kunnen gaan. 8 euro voor vier plakjes glutenvrije bladerdeeg leek mij iets teveel van het goede, dus besloot ik het zelf te gaan maken. Ik heb een beschrijving gevonden die mij redelijk makkelijk te doen leek. Het is gewoon veel werk en je moet het niet erg vinden dat uiteindelijk alles onder de bloem zit. (Of dat ligt gewoon aan mijn manier van koken, dat kan ook.)

Je hebt nodig:
– 250 gram boekweitbloem
(je kunt ook speltbloem gebruiken, maar dan is het dus niet glutenvrij)
– 250 gram verse roomboter
– 1/2 tl zeezout
– 125 ml ijs-, maar dan ook echt ijskoud water
– een goede deegroller
– huishoudfolie

unnamed (5)

En zo maak je het:
Zet het benodigde water ruim voor je begint in de vriezer, zodat het echt ijskoud is. Heb je licht bubbelend water in huis, pak dat dan. Weeg nu de overige ingrediënten en houd de zak met bloem bij de hand. Deze heb je later nog nodig.
Doe de bloem, samen met het zout in een grote kom en meng het even. Zorg dat de boter nog redelijk hard is en snijd deze in blokjes en voeg toe aan de bloem. Meng de boter door de bloem, zodat de bloem en de boter een geheel vormen. Het hoeft niet glad te worden, de boter mag nog goed zichtbaar zijn. Het gaat er om dat het goed vermengd is met elkaar.  Haal het ijskoude water uit de vriezer en voeg het toe. Roer het geheel eerst met een mes (geen spatel dat plakt teveel) door en daarna nog even met je handen. Maak van het geheel een grote bal en wikkel het in huishoudfolie en laat het minimaal 30 minuten rusten in de koelkast.

Pak de bal uit de koelkast en rol het deeg uit. Zorg dat je aanrecht een goede laag bloem heeft, want door de boter plakt het deeg erg bij het rollen. Probeer  tot een rechthoek van maximaal 0.5 mm dik  te komen en vouw de lap in de lengte in drieën. Breng eerst de bovenste helft naar het midden en vouw daar de onderste helft weer overheen. Draai het deeg nu 90 graden en rol het opnieuw uit tot een rechthoek. Gebruik hierbij zoveel bloem als jij nodig vindt. Op een gegeven moment vind je een handigheid in het rollen en vouwen en begrijp je wat de bedoeling hiervan is. Het zorgt er voor dat het deeg steeds iets dunner gaat worden.
Leg de dubbel gevouwen plak in ruim huishoudfolie en leg het weer voor minimaal 30 minuten rusten in de koelkast.

Neem het deeg uit de koelkast en doe dezelfde handelingen: rol het deeg uit tot een rechthoek, vouw het in drieën en draai het 90 graden. Ik vind het zelf wat onhandig met die grote plakken deeg om het uit te rollen. Ik heb het deeg dus in tweeën gesneden. Rol het nog een keer heel goed uit. Vouw de deegplak in drieën, wikkel het is huishoudfolie en laat het deeg nog eens 30 minuten rusten in de koelkast. (Ik probeer hetzelfde stukje folie weer te gebruiken.)

unnamedHet deeg is nu klaar voor gebruik. Je kunt het deeg verdelen in een aantal stukken. Iedere stuk kun je uitrollen tot de dikte die jij geschikt vindt voor gebruik. Gewoon bladerdeeg uit de vriezer is best dik, dus dat kan ook heel goed. Vind je dunner bladerdeeg en wat meer laagjes lekkerder (of leuker), dan rol je het gewoon nog een keer goed uit.

Het voordeel van zelf bladerdeeg maken is dat je zelf de vorm kunt aanhouden die je wilt gebruiken voor je gerecht. Maak je bijvoorbeeld een hartige taart dan zorg je dat je een cirkel iets groter dan je taartblik over houdt. Wil je juist appelflappen maken, dan zorg je dat je kleine vierkantjes uit het bladerdeeg snijdt. De baktijd is vergelijkbaar met het gewone bladerdeeg. Voor een hartige taart is dat 30-40 minuten op 200 graden bijvoorbeeld.
Met een mes kun je alle vormen er uit snijden die je maar wilt. De rest van het deeg kun je weer tot een bal kneden, uitrollen, en in kleine stukjes snijden. Dit kun je in de vriezer nog geruime tijd bewaren.

Zelf vond ik het net te weinig smaak nog hebben. Misschien dat ik er ook teveel bloem tijdens het rollen bij heb gebruikt. Ik merkte dat ik pas op het laatste de beste manier van uitrollen te pakken had. Mijn hartige taart zag er trouwens wel prachtig uit!
unnamed (4)Ik vind het zeker voor herhaling vatbaar. Vooral omdat dit een leuk klusje is om samen met je kinderen te doen. Mijn keuken was er minder blij mee, mijn hele vloer lag inmiddels onder de bloem. Met een dweil erover is dit gelukkig ook zo weer schoon.

 

8 comments

 1. Fredy says:

  speltbloem is NIET glutenvrij. Tevens kun je bij een molen die ook tarwe- en speltbloem maalt geen glutenvrij meel kopen.

 2. Norah says:

  Beste Fredy,

  Het recept kan met allerlei soorten bloem. Je kunt de bloem zelf kiezen en hiervoor dus glutenvrije bloem gebruiken, waardoor je glutenvrije bladerdeeg kunt maken.
  Speltbloem is inderdaad niet glutenvrij, ik heb dan zelf ook geen glutenallergie, ik reageer alleen wel op gluten en probeer deze zo min mogelijk te eten.

 3. Ylle says:

  Sorry maar wanneer ik glutenvrij bladerdeeg wil maken gebruik ik zeker geen speltbloem
  of speltmeel. Spelt bevat een veel hoger gehalte aan gluten. Het mag dan anders zijn dan tarwe, maar glutenvrij is het zeker niet. Groetjes Ylle

  • Norah says:

   Beste Ylle,
   Het recept is zo dat je zelf de bloemsoort kunt kiezen die jij wilt gebruiken. Ik heb geen glutenallergie, maar ik reageer wel op tarwe. Gelukkig heb ik dit bij speltbloem niet, vandaar dat ik dit gebruik. Dat leg ik ook in mijn tekst boven het recept uit.
   Door boekweitbloem of een ander glutenvrije meel te gebruiken kun je wel glutenvrij bladerdeeg maken, en daar was je denk ik naar op zoek. Ik hoop dat je er iets aan hebt!
   Groetjes, Norah

 4. Mar says:

  Dankjewel voor het recept! Ik ga het ook een keer proberen, en ga dan mijn pastamachine gebruiken:)

 5. Anke van Altena says:

  Die 250 gr bloem, is dat de totale hoeveelheid bloem? Inclusief dat wat je bij het dichtvouwen mee door het deeg kneedt?

  Of meng je de 250 bloem bij de boter en werk je daarna een onbepaalde hoeveelheid door het deeg tijdens het vouwen en uitrollen? Enig idee hoeveel dat zou kunnen zijn?

  groetjes Anke

 6. Gertrude says:

  Je hebt het over bloem bij het uitrollen van het bladerdeeg.. dat is ook niet glutenvrij. Of bedoel je boekweitmeel?

  • Norah says:

   Hallo Gertrude,
   Als je het glutenvrij wilt houden, moet je het bloem dat je voor het uitrollen gebruikt glutenvrij houden. Meestal heb je nog wel wat over van hetzelfde pakje dat je gebruikt om het bladerdeeg te maken. Je hebt het alleen nodig als het plakt aan de ondergrond wanneer je het deeg aan het uitrollen bent. Voor bladerdeeg wil je dit zo dun mogelijk hebben.
   Veel succes en ik hoop dat het lukt!
   Groetjes Norah

Let's talk!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.