Recept: Rijstsalade

unnamed (6)Het barbecue seizoen vind ik erg gezellig. Ik houd van de geur van het houtskool, de warmte, het knus bij elkaar zitten met een bordje op schoot. Zelf eet ik naast het standaard kipsaté stokje niet veel vlees. Ik maak dus graag verschillende salades erbij. Een van mijn favoriete is de rijstsalade. Een hele simpele koude salade, die perfect smaakt bij de kip en de satésaus.
De kip kruid ik zelf en houd ik ook heel simpel. De wokolie die ik voor deze salade nodig heb, gebruik ik ook voor het marineren van de kip. Deze olie heeft wat meer smaak dan een gewone olijfolie doordat er gember in zit. Alleen een paar tenen knoflook gaan er verder bij en soms wat sojasaus. Hoe eenvoudiger je het houdt, hoe lekkerder het eigenlijk is. Iedereen vindt ze altijd heerlijk gekruid en het voordeel is dat je van de kant en klare zakjes af bent.

Je hebt nodig:
– 200 gram basmati rijst (als je het gezonder wilt, kan het ook met zilvervlies rijst)unnamed (11)
– gele en groene paprika
– 1 komkommer
– 1 ui
– eventueel bakje gebakken uitjes
– wokolie

En zo maak je het:
Zet een grote pan water op en breng deze aan de kook. Als het water kookt, doe je de rijst in de pan en laat je deze ongeveer 8 minuten koken. Ik ben zelf niet zo goed in rijst koken, mijn rijst komt dus vaak heel plakkerig uit de pan. Zorg dan dat je het overgebleven water heel goed afgiet en laat het daarna in een open pan geruime tijd rusten. Is je rijst nog te hard, doe dan de deksel juist dicht.
Snijd de paprika en de ui fijn. Doe een geruime hoeveelheid wokolie in een koekenpan, meer dan je nodig hebt. Bak de paprika en ui kort, zodat de ui mooi glanst en de paprika zachter is geworden. Doe dit samen met alle wokolie bij de rijst en roer dit goed door elkaar.
Schil de komkommer en snijd deze door midden. Haal met een theelepeltje de zaadlijsten eruit. Snijd de komkommer in kleine stukjes, dit mag echt heel klein zijn. Doe deze samen met de gebakken uitjes uit het bakje pas door de rijst als alles goed is afgekoeld, daardoor blijft de salade fris. Klaar is je gerecht!
Je kunt de salade ‘s morgens al maken, want hij is juist het lekkerste als hij koud is. En zo heb je wel een lekker bijgerecht bij de barbecue zonder dat je nog in de keuken hoeft te staan. Eet smakelijk!

unnamed (10)

Let's talk!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.