Recept: Broccolisalade van Jamie Oliver

98_1_1349709917_lrgMijn kinderen zijn helemaal gek op broccoli en dit staat dan ook erg vaak op het menu. Tijdens de warme zomerdagen wil ik mijn kinderen ook graag gezond laten eten en vooral wanneer we gaan barbecueën schiet dit er vaak bij in. Totdat ik dit recept tegen kwam in een kookboek van Jamie Oliver: Jamie’s America. Een geweldig kookboek vol met mooie foto’s en heerlijke recepten. De marinade en saus voor de spareribs is echt goddelijk (maar ook enorm veel werk) en de hamburgers zijn echt geniaal, ik wil ze niet meer op een andere manier eten…
Dit gerecht heeft de ideale combinatie, het is een frisse salade met broccoli en heel makkelijk om te maken.


Dit heb je nodig:
– 2 grote stronken broccoli
– 8 plakken ontbijtspek (al staat in het boek zelf: gerookte, doorregen bacon, de beste kwaliteit die je je kunt veroorloven)
– 3 tomaten
– vers bieslook
– ½ teen knoflook
– 2 theelepels dijonmosterd
– 6 eetlepels extra vierge olijfolie
– 2 eetlepels witte wijnazijn
– zeezout
– zwarte peper uit de molen

En zo maak je het:
Snijd de roosjes van de broccoli met een klein mesje los en in kleine stukjes. Dit doe je door een roosje in de lengte doormidden te snijden en vervolgens in dunne plakjes.
Ik vind het zelf lekkerder als de broccoli wat zachter is, dus ik kook de broccoli vijf minuten in kokend water. Jamie Oliver laat je de broccoli 60 seconden in laagje kokend water leggen. Belangrijker is dat je de broccoli goed afgiet en op een schone theedoek laat drogen. Als de broccoli goed droog is, kun je deze al in de schaal voor je salade doen.

Bak nu de ontbijtspek en schep het merendeel van de gebakken spek in stukjes over de broccoli. Het vet dat in de pan zit, kun je nog voor de dressing gebruiken. De dressing voor de salade maak je door het overgebleven vet in een kom te gieten, daar voeg je de knoflook, mosterd, olijfolie, witte wijnazijn, zout en peper aan toe en dat alles klop je goed door elkaar.

Halveer vervolgens de tomaat, snijd de tomaat in dunne plakken en haal de zaadjes eruit. Hak ook de bieslook fijn. Doe de tomaat en het gehakte bieslook bij de broccoli en de bacon en giet daarna de dressing erbij.Hussel alles goed en proef of de smaak naar je zin is.

Als je de salade nog een beetje op wilt peppen, kun je er een extra scheutje azijn bij doen. Mocht je bieslookbloemetjes hebben, dan strooi je die er vlak voor het serveren overheen. Deze salade is heerlijk om zo te eten of om bij een lekker stuk vlees of vis te serveren. (Variatietip: hussel er dingen als feta of gehakte Spaanse pepertjes door. Verschillende kleuren kerstomaatjes zijn er ook heel leuk bij.)

 

Let's talk!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.