Fall/Winter 2014-2015: Benetton

Benetton-logoBenetton is een Italiaanse kledingfabrikant. Het bedrijf werd in 1965 opgericht in Ponzano Veneto door de broers Luciano, Gilberto en Carlo Benetton en hun zus Giuliana. Giuliana Benetton begon op haar vijftiende met het breien van truien in dienst van een lokaal bedrijf. Haar oudere broer Luciano zag toekomst in de activiteiten van zijn zus en besloot de truien op de fiets te gaan verkopen aan textielbedrijven. Later begonnen ook de twee andere broers Gilberto en Carlo zich ermee te bemoeien en dit resulteerde erin dat de familie Benetton uiteindelijk in 1965 haar eerste winkel wist te openen in Belluno. In 1968 werd in Parijs hun eerste buitenlandse filiaal geopend. In 1980 volgde New York, waarna Tokio volgt (1982). Het merk is vooral bekend van zijn reclames: schokkende foto’s met daaronder de tekst United Colors of Benetton. Inmiddels is het familiebedrijf uitgegroeid tot een multinational met ruim 5000 winkels wereldwijd. De familie geniet een groot aanzien in Italië.

Ik kan mij niet anders herinneren dat ik kleren van Benetton aan heb gehad. Van de vrolijke kleuren en prints word ik blij, de stof is heerlijk zacht en niet iedereen durft in de kleurrijke creaties te lopen. Tegenwoordig is dit niet meer zo extreem. Als je bijvoorbeeld in de V&D kijkt, zie je voornamelijk een basic collectie. Effen kleuren, bescheiden designs en geen ontwerpen die er echt uitspringen. Wat wel is gebleven, zijn de reclamecampagnes. Ik heb er een aantal hieronder gezet, je ziet dan meteen waarom deze reclame vaak als schokkend wordt ontvangen. Ik vind het wel mooi dat ze een statement willen maken, dat ze ergens voor staan en dit ook nog steeds durven uit te spreken.

Benetton united-colors-of-benetton-1024x768benetton-4-375x293
UnhateCampagneBenetton benettton-condoms-ad-thesuiteworld 161473_962_1165836605746-ketelaar_en_gisbergen,_afb._4

En natuurlijk de prachtige reclame’s, waar ze een hele mooie combinatie maken van de verschillende culturen van de wereld, die ze prachtig laten terug komen in de pikzwarte en roomwitte huid.

3021826290_4bb21b28e9 United-Colors-of-Benetton-campagne-
33_1984_07
Afgelopen zomer was ik op vakantie in Italië. Ik wil dan het liefste naar een echte Italiaanse Benetton winkel. Mijn voordeel was dit jaar dat ik precies in de uitverkoop belandde. Met een grote tas vol met kleding en een grote glimlach op mijn gezicht verliet ik de winkel weer. Bij de kassa kreeg ik het inspiratie boek mee voor komend najaar. Wat een geweldige rapportage staat daar in, met mooie sfeerfoto’s en geweldige kleding.

unnamed (1)unnamed (2) unnamed (3)unnamed (4)  unnamed (7)unnamed (5) unnamed (6)

 

Let's talk!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.