Prentenboeken: De mooiste boeken over Kerstmis

Mijn kinderen worden opgevoed zonder geloof, dat wil zeggen dat ze niet gedoopt zijn en we gaan ook niet iedere zondag naar de kerk. Wel vind ik het belangrijk dat ze bijvoorbeeld het kerstverhaal mee krijgen. Deels omdat dit bij de algemene ontwikkeling hoort en een stukje geschiedenis is, maar ook omdat ieder geloof zijn mooie kanten heeft.
Veel van deze mooie dingen komen in het kerstverhaal terug. Hieronder vind je de mooiste en leukste Kerstmis voorleesverhalen.


1001004006539886Het Kerstboek voor peuters en kleuters
– Marianne Busser & Ron Schröder

In de klas van juf Margreet worden voorbereidingen getroffen voor het kerstfeest. De kinderen mogen knippen, plakken, schilderen, kerststukjes maken en de kerstboom versieren. Ook gaan ze oefenen voor het kerstspel. De rollen worden verdeeld en kleren uit de verkleedkist worden gepast. Op het kerstfeest zelf zeggen enkele kinderen een versje op of maken muziek. Nadat juf het kerstverhaal heeft voorgelezen, wordt het kerstspel opgevoerd. Ondanks verlegenheid, pijn en ruzie komt het kerstspel tot een goed eind.


Het1001004006199754 boompje
– Loek Koopmans

Een klein boompje is niet gelukkig, want het heeft geen zachte groene blaadjes, maar harde stekelige naaldje. En hij wil graag net zo mooi zijn als de andere bomen. Met Kerstmis gaat ten slotte zijn wens in vervulling, maar anders dan hij had gedacht.

K1001004001654288erstmis in de stal – Astrid Lindgren

Astrid Lindgrens stemmige verhaal over het kind dat tijdens de kerstnacht geboren wordt in een stal, is met veel innerlijke warmte en een kleurrijke toonzetting door Lars Klinting in beeld gebracht.


9200000028985035Het vrolijke kerst voorleesboek
– Marianne Busser & Ron Schröder

Een feestelijk voorleesboek vol versjes en verhaaltjes over Kerst. Met het traditionele kerstverhaal op rijm verteld en met ontroerende en grappige verhalen over het mannenkoor, Kobus en Kwak, haas en egel, en over de drie jongetjes. Daarnaast versjes in kerstsfeer over het varkentje Mondriaan, het kleine prinsje Alexander en over het meisje dat een kerstengeltje mag zijn tijdens de kerstuitvoering op school.

9200000023066837O, dennenboom
– Dagmar Stam & Jacques Vriens

‘Als Sinterklaas weg is, wordt het Kerstmis,’ vertelt Mieke haar kleine broertje Wouter. Overal zie je kerstbomen, hangen kerststerren voor het raam en worden kaarsjes aangestoken. Wouter begrijpt nog niet zo veel van ‘Kersumus’ en het kindje in het schuurtje, maar gelukkig weet Mieke er al veel meer van, zodat ze het hem mooi uit kan leggen. Ze versieren de boom, mama vertelt het verhaal over de geboorte van het kindje in de stal en ze zingen veel kerstliedjes.


Alles wat je wilt weten over Kerst (en nog veel mee9200000030213214r!)
– Natalie van der Horst, Gaby Kuijpers & Ellen de Roos

Het is kerst! Samen gezellig eten, kerstbomen, kerstlichtjes en natuurlijk de geboorte van het kindje Jezus. Maar hoe zit dat eigenlijk? Waarom rijdt de Kerstman op een arrenslee? Vieren ze in Australië ook kerst? Wie zijn dat, de drie wijzen? Wanneer is Jezus echt geboren? En waarom eten we eigenlijk zo veel met kerst? Dit boek geeft antwoord op alle vragen. In de drie verschillende verhalen lees je over de geboorte van Jezus en het bezoek van de drie wijzen, over de Kerstman die last heeft van een koekjesstorm en over papa Joris die met zijn familie kerst viert. De vragen en antwoorden die bij de verhalen horen, vertellen je allemaal leuke en interessante kerstweetjes.

9200000006380078Het kerstverhaal – Vivian den Hollander & Mies van Hout

Maria’s buik is al heel dik. Bijna zal haar kindje geboren worden. Een engel heeft haar verteld dat het een heel bijzonder kind zal zijn.
Maar dan moeten Maria en Jozef plotseling op reis naar Bethlehem. En daar, in een stal net buiten de stad, gebeurt het: het kindje wordt geboren. Jezus heet hij. Maria wikkelt hem in warme doeken. En Jozef ontdekt een grote, heldere ster boven de stal. Een ster die aan iedereen laat zien dat er iets bijzonders is gebeurd!


Lotta viert kerstmis
– Rik de W9200000030321427ulf

Het is bijna Kerstmis. Lotta is druk in de weer, want morgen is het feest bij tante Cato. En er moeten nog heel veel cadeautjes worden ingepakt.
Een warm en vertederend verhaal over gezellig samen zijn met Kerstmis. Voor kinderen vanaf 4 jaar.


1001004002597062Kerstfeest met kikker
– Max Velthuijs

Morgen is het Kerstmis en het sneeuwt. Voor Kikker is het feest! Hij maakt een sneeuwpop, gaat sleeën met Eend en haalt een kerstboom uit het bos. En voor het kerstfeest nodigt hij al zijn vrienden uit. En wat is er mooier dan kerst vieren met al je vriendjes?


Kerstmis en andere verhalen
– Dick Bruna9200000016131021

In 1963 werd het beroemde kerstverhaal van Dick Bruna voor het eerst uitgegeven. Het is een beschrijving van de geboorte van Jezus, vertelt op eenvoudige wijze met de kenmerkende illustraties van Dick Bruna. Extra bijzonder is dat Bruna het verhaal zelf voorleest. Het luisterboek bevat naast Kerstmis ook een tweede klassiek prentenboek van Dick Bruna: Ruben en de ark van Noach, voorgelezen door acteur Kees Hulst.


1001004006194276Het licht schijnt overal
– Janny van der Molen

Waarom vieren we kerst op 25 december? Waar komt de Kerstman vandaan? Wie bedacht de eerste levende kerststal en waarom zoenen we eigenlijk onder de maretak?
Janny van der Molen zocht een antwoord op deze en nog vele andere vragen rondom Kerstmis en schreef er levendige verhalen voor kinderen bij. Het licht schijnt overal: Boven de eerste kerststal in de Italiaanse bergen. Tijdens de geboorte van Isa (Jezus) onder een dadelboom. In het Behouden Huys op Nova Zembla en boven de stal in Bethlehem.


Rik en Roosje, een vrolijk kerstfeest
– Carry Slee & Dagm1001004002616986ar Stam

De klas van Rik en Roosje heeft een verrassing: ze gaan het kerstspel spelen voor alle ouders! Alleen Roosje maakt zich zorgen, want haar oma komt ook naar het kerstfeest en die wordt vast verdrietig van het verhaal over het lieve, kleine baby’tje dat moet slapen in een koude stal. En oma is toch al zo droevig omdat opa dood is… Dan bedenkt Roosje met Rik een geweldig plan: ze gaan het verhaal een beetje veranderen.


K1001004006762813erst met een staartje
– Vivian den Hollander & Dagmar Stam

Het is bijna Kerstmis! De club van vier besluit een levende kerststal te vormen, om geld in te zamelen voor een goed doel. Manon en Jorn verkleden zich als Maria en Jozef, Sammie speelt voor herder en Luciano is de ezel. De kerststal in de garage van Manon trekt veel publiek, maar poes Vlekje heeft er algauw genoeg van om schaap te zijn en gaat ervandoor. Buiten schrikt ze zo van een knallend rotje dat ze op de vlucht slaat. Als ze de volgende dag nog steeds niet terug is, gaat Manon met haar vrienden op zoek. Krijgen ze de kerststal weer compleet?

 

Let's talk!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.