Boeken om naar uit te kijken: Januari – Februari 2015

Wat heerlijk, al die voorjaarsbrochures van de uitgeverijen! Zoveel mooie boeken komen er de komende maanden uit, boeken die ik stuk voor stuk zou willen lezen. Helaas heb ik niet de tijd om alleen maar met mijn neus in de boeken te zitten. Ik heb voor mij de mooiste, die iets verrassends hebben of juist over een onderwerp gaan waar ik graag over lees, op een rijtje gezet. Naar welke boeken kijk jij uit?


Januari 2015

9200000025959585Alles wat vaststaat, verdampt – Darragh McKeon

Rusland, 1986. In een verwaarloosd appartementencomplex in Moskou oefent een negenjarig wonderkind op zijn elektrische piano, zachtjes, uit angst voor de buren. In een fabriek aan de rand van de stad vervaardigt zijn tante auto-onderdelen, intussen haar dissidentenverleden verzwijgend. In een ziekenhuis verdrinkt een arts zich in zijn werk, om maar niet aan zijn mislukte huwelijk te hoeven denken. En in een dorpje in Wit-Rusland ontwaakt een boerenjongen bij het licht van een dieprode lucht, terwijl er uit de oren van het vee bloed druppelt. Vijftien kilometer verder, in de kerncentrale van Tsjernobyl, is iets onvoorstelbaars gebeurd, dat de levens van deze mensen voorgoed zal veranderen.


Als je het licht niet meer ku2D 1400 p Als je het licht kunt ziennt zien
– Anthony Doerr

De jonge Marie-Laure is blind. Ze woont met haar vader in Parijs naast het natuurhistorisch museum waar hij werkt als curator. Als ze twaalf is bezetten de nazi’s Parijs en vader en dochter vluchten naar het Bretonse Saint-Malo. Ze hebben de grootste en meest waardevolle schat van het museum meegenomen.
In een mijnstadje in Duitsland groeit Werner Pfennig op in een weeshuis samen met zijn jongere zusje Jutta. Werner belandt bij de Hitlerjeugd en wordt vervolgens naar het front gestuurd. Via Rusland komt hij tenslotte in Saint-Malo terecht, waar zijn verhaal en dat van Marie-Laure samenkomen.


9200000036134873Sniper
– Chris Kyle

Navy seal Chris Kyle heeft tijdens zijn carrière van 1999 tot 2009 honderdvijftig officiële kills op zijn naam staan en is daarmee de dodelijkste sluipschutter van de vs. In Sniper vertelt hij hoe hij als rodeorijdende plattelandsjongen wordt opgemerkt door een officier van de seals. Door zijn geniale schietvaardigheid mag hij trainen met de beste soldaten van Amerika. Sniper leest als een razendsnelle thriller over Kyles genadeloze opleiding tot sluipschutter, de gruwelijkheden waar hij mee wordt geconfronteerd, het plannen en uitvoeren van complexe missies en de moed, de verbroedering maar ook de jaloezie binnen de gelederen.


Februari 2015

5Het testament van Nostradamus – Tom Egeland

Als een Italiaanse middeleeuwse code-expert tijdens een congres wordt ontvoerd, vraagt zijn vrouw aan archeoloog Bjørn Beltø om mee te helpen zoeken. Maar zijn inmenging blijft niet onopgemerkt: naarmate Beltø dichter bij de waarheid komt, blijkt dat hij zelf wordt achternagezeten door een meedogenloze kloosterorde Virarius Filii Dei, een Amerikaanse inlichtingendienst en een vijfhonderd jaar oude broederschap. Ze zijn allen op zoek naar de brief met een code die Nostradamus in de Middeleeuwen schreef aan de machtige De Medici-familie. Deze geeft toegang tot een ware schat: de bibliotheek van Alexandrië. Om het leven van de professor te redden, moet Beltø de code eerder weten te kraken dan de ontvoerders.


9200000030321572Aartje
– Jan Greven

Op 7 januari 2012 stierf Aartje Greven (38) volkomen onverwacht aan een hartaanval. Het hele leven kantelde. Eerst overheerste de verbijstering, daarna kwamen de vragen. Wat betekent haar dood voor ons, de achterblijvers? Weet je pas wat leven is als de dood heeft toegeslagen? Moet je voor geluk ook een beetje geluk (in de zin van mazzel) hebben? Kun je nog genieten van het leven na de dood van een kind? Aartje had een kort leven, maar wel een mooi leven. Ze kon zichzelf fantastisch in de nesten werken. Maar verdergaan, de draad oppakken, kon ze ook. Het zou zonde zijn als het verdriet om haar dood de herinnering aan al dat mooie, al dat sterke en weerbarstige zou uitwissen. Alsof er niets meer zou zijn om blij, dankbaar over te zijn. ‘Wordt mijn hele leven dan ingekleurd door mijn dood?’ Soms was het of ze zelf die vraag stelde.


De glorie dagen van Walter Grom
– Marcel VaarmeWalter Gromijer

Wie is Walter Grom? Een man zonder talent, zoals hij zelf zegt? Iris Hauser vindt van niet. Ze vindt hem zelfs briljant. Walter Grom heeft namelijk een oplossing voor elk probleem. Onorthodox, maar wel effectief. Uitgebluste schrijvers, mislukte kunstenaars, stuurloze acteurs en vastgelopen stellen, Walters advies helpt hen uit het slop. Het adviesbureau dat Iris en Walter oprichten verovert Nederland. Het succes reikt zelfs tot in de hoogste maatschappelijke kringen. Wanneer een advies aan een minister echter volledig uit de hand loopt, beginnen de media een klopjacht op de mysterieuze adviseur. Wie is Walter Grom eigenlijk?


Untitled 2Het kleine theater van verbroken beloftes
– Jenny Offill

Een vrouw vertelt over haar bestaan, over hoe ze het zich had voorgesteld, hoe het is geworden, en hoe het lijkt te gaan worden. Ze becommentarieert haar eigen leven in losse fragmenten, slim, scherp en snedig, legt de vinger precies op de zere plek. Ze vertelt over de ontberingen en de geneugten van het getrouwde bestaan, van het moederschap en de dagelijkse beslommeringen. Terwijl haar leven als zand tussen haar vingers door lijkt te glippen, blijft ze scherp, ironisch en vol gevoel.


9789460681622_dc21547c170a5efb8935aa954f048de2Flora
– Gail Godwin

Het is zomer 1945, North Carolina. De vroegwijze, bijna elfjarige Helen Anstruther wordt na de dood van haar geliefde oma Nonie toevertrouwd aan de zorgen van Flora, de tweeëntwintigjarige nicht van haar overleden moeder. Helens vader vertrekt voor enkele weken naar Tennessee, om te werken aan het geheime Manhattan Project, de ontwikkeling van de atoombom gedurende WOII. Helen en Flora brengen de zomerweken noodgedwongen door in het afgelegen oude huis van de Anstruthers, vanwege haar vaders angst voor een polio-epidemie. Buiten Mrs. Jones, die elke dinsdag ‘The Old One Thousand’ zoals het half-vervallen huis wordt genoemd, van boven tot beneden schrobt en de boodschappenbezorger Finn, een jonge ex-soldaat die vanwege lichamelijke en psychische problemen uit dienst is, komen er geen andere mensen langs.


23239_54646f26ad8b0_23239De zonsopgang
– Victoria Hislop

Zomer 1972: in het geliefde vakantieoord Famagusta op het zonovergoten eiland Cyprus verrijst een luxe vijfsterrenhotel. In hotel De Zonsopgang werken Griekse en Turkse Cyprioten ondanks hun tegenstellingen in harmonie samen. De Griekse familie Georgiou en de Turkse Özkans ¬komen ook naar Famagusta, in een poging het geweld dat ¬Cyprus al jaren in zijn greep houdt te ontvluchten. Famagusta lijkt een zonnige, vredige enclave op het verscheurde Cyprus, maar schijn bedriegt: tijdens de burgeroorlog die het eiland meer en meer in zijn greep krijgt, verandert Famagusta in een spookstad, waarin de twee families als enigen achterblijven. In de tijd die volgt raakt het lot van de beide families voorgoed met elkaar vervlochten.

 

Let's talk!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.