Boeken om naar uit te kijken: Maart – April 2015

De lente is in aantocht, de eerste bloemetjes komen al uit de grond, ik word ‘s morgens weer gewekt door de zon en iedereen is bezig met de moestuintjes van de Albert Heijn. Ik verheug mij nu al op de zomer, waar ik heerlijk buiten met een boek kan lezen. In het zonnetje met een glas ijskoud water, of in de avond lui op mijn tuinbank met een glas wijn. Gelukkig komen er weer ontzettend veel mooie boeken uit, waar ik mij nu al op verheug. Een aantal prachtige historische romans, zoals het boek dat gaat over Sisi of het boek over Jacoba. Maar ook het boek over het klooster Saint-Gilbert-Entre-les-Loups spreekt mij erg aan. Of het nieuwe boek van Tahmina Akefi. Bekijk de lijst zelf hieronder en ik weet zeker dat je nog te lezen lijst boeken weer aangevuld kan worden.


Maart 2015

TropenjarenTropenjaren – Femke Roobol

1979: de vader van de 28-jarige balletdanseres Emmy Maris krijgt een ongeval en raakt in coma. In het ziekenhuis zit een onbekende man naast zijn bed die haar vertelt dat ze samen als dienstplichtigen in Nederlands-Indië bij de politionele acties betrokken zijn geweest. Emmy wist niet beter dan dat haar vader was afgekeurd. Tijdens zijn ziektebed komt Emmy steeds meer te weten over zijn geheime tropische oorlogsverleden, wat haar emotioneel bevrijdt van de moeizame relatie die zij altijd met hem heeft gehad.


2D 1400 p Dat ben ik allemaal vergetenDat ben ik allemaal vergeten
– Su Meck

Su Meck is tweeëntwintig wanneer ze in haar keuken een plafondventilator op haar hoofd krijgt. Ze wordt wakker in het ziekenhuis en herinnert zich helemaal niets. Niet wie ze is of waar ze woont. Niet dat ze getrouwd is en twee zoontjes heeft. Haar geheugen zal nooit meer terugkomen, want ook haar kortetermijngeheugen is aangetast. Maar Su is een doorzetter. Ze leert alles opnieuw en gaat samen met haar jongste kind naar school. Ze is nu, zoals haar man zegt, Su 2.0.


de jongen die ontsnapteDe jongen die ontsnapte
– Lindsay Hawdon

Oostenrijk, 1942. De achtjarige Jakob rent op stoffen schoenen het bos in. In de ene hand houdt hij een steen geklemd, in de andere een kistje. Zijn ouders zijn zojuist voor zijn ogen neergeschoten door Duitse soldaten. Zijn vader was half Rom, half Yenish, een zigeuner dus. Een volk dat onder het naziregime genadeloos wordt vervolgd. Jakob overleeft, maar in zijn hart bewaart hij een verschrikkelijk geheim.


De jongen die niet was
– SjónUntitled 3

IJsland, 1918. De zestienjarige Máni Steinn leeft voor films. Wanneer hij slaapt, raken ze verweven in zijn leven. Wakker beweegt hij zich aan de rand van de maatschappij. En dan komt de Spaanse griep aan land: tienduizenden mensen worden ziek, honderden patiënten sterven. De epidemie verscheurt de veilige, vertrouwde wereld en een donkerder en grimmiger werkelijkheid neemt het over. Maar voor Máni betekent het een bevrijding.


omslag Lucas Zandberg 16nov-2.inddMijn leven is van mij
– Lucas Zandberg

Elisabeth in Beieren, beter bekend als Sisi, wordt in films en boeken vaak geportretteerd als een eendimensionale sprookjesprinses. Dit zoetsappige clichébeeld wordt in deze compleet herschreven, uitgebreide versie van Zandbergs debuutroman met de grond gelijk gemaakt. Elisabeth is pas zestien als ze schoorvoetend trouwt met haar neef Franz Joseph, keizer van Oostenrijk. De liberaal opgevoede, dromerige Elisabeth kan niet aarden aan het stijve Weense hof. Terwijl de liefde voor haar fantasieloze man al snel bekoelt, groeit de druk op de keizerin om een troonopvolger te baren. Na een aantal moeilijke jaren bereikt ze dat doel met de geboorte van haar zoon Rudolf. Vanaf dat moment weigert zij zich te conformeren aan de conventies van haar tijd. Voortaan gaat de rusteloze Elisabeth haar eigen weg, voortdurend op zoek naar manieren om een invulling te geven aan haar bestaan. Intussen gaat het volkomen aan haar voorbij wie het meest van haar houdt en haar het hardst nodig heeft.

Een schitterend mysterie – Louise Penn23261_54646f4a83638_23261y

Er zijn nog nooit buitenstaanders toegelaten tot het klooster Saint-Gilbert-Entre-les-Loups. Diep in de wildernis van noord-Quebec leven ruim twintig broeders afgesloten van de wereld. Ze telen groenten, verzorgen kippen, maken chocolade. En ze zingen. Ironisch genoeg zijn de monniken ondanks hun stiltegelofte wereldberoemd geworden door hun glorieuze stemmen, met oeroude gezangen waarvan de hemelse uitwerking bekendstaat als “het schitterend mysterie”. Maar na de dood van de befaamde koorleider, wordt de ¬massieve houten toegangspoort van het klooster ontsloten om toegang te verlenen aan hoofdinspecteur Armand Gamache en Jean-Guy Beauvoir. Zij ontdekken onrust achter de stilte, wanklanken in de ogenschijnlijke harmonie. Een van de broeders heeft een moord begaan. Om de moordenaar te vinden en de rust te herstellen, moet Armand eerst zicht krijgen op het hemelse, het menselijke en de kieren daartussenin.


April 2015

9200000036034976Zolang er sterren aan de hemel staan – Kristin Harmel

Een liefde zo onvergankelijk als de sterren aan de hemel. Hope is de eigenaresse van een bakkerij op Cape Cod. Haar in Frankrijk geboren grootmoeder Rose lijdt aan Alzheimer en vraagt haar in een zeldzaam moment van helderheid naar Parijs te gaan en om uit te zoeken wat er in de Tweede Wereldoorlog met haar familie is gebeurd. Hope vertrekt naar Frankrijk, en haar zoektocht leidt haar naar zowel een kerk, een synagoge als een moskee; naar een geschiedenis verborgen in de verschrikkingen van de Holocaust, en naar een lang-verloren liefde die zijn eigen geheimen met zich meedraagt.


9200000036222169De vergeten prins
– Lucas Zandberg

In 1876 is Willem van Oranje, roepnaam Wiwill, kroonprins van Nederland. Afgeschrikt door het slechte huwelijk van zijn ouders, koning Willem III en koningin Sophie, vlucht hij naar Parijs, vastbesloten om nooit terug te keren naar Den Haag. In de mondaine metropool vult Wiwill zijn dagen met het verleiden van beeldschone vrouwen in chique salons. Maar dan wordt hij verliefd op een Nederlandse gravin, een vrouw beneden zijn stand. Kiest hij voor de liefde of toch voor de troon?


23224_54646f085c9bf_23224De grote stilte
– John Boyne

1972. De jonge Odran Yates gaat in het klooster, omdat zijn moeder hem ervan overtuigd heeft dat het priesterschap zijn roeping is. Hij begint vol ambitie en hoop aan zijn nieuwe leven, toegewijd aan zijn studie en open voor nieuwe vriendschappen. Veertig jaar later staat zijn vertrouwen in de Kerk onder grote druk door de vele onthullingen over misbruik. Vrienden van hem zijn voor het gerecht gesleept, collega’s zijn gevangen gezet en vele jonge parochianen zijn getekend voor het leven. Odran vermijdt contact met de buitenwereld uit angst voor afkeurende blikken en beledigende opmerkingen. Maar als een familiedrama oude wonden weer openrijt, voelt hij zich gedwongen om de confrontatie aan te gaan en zijn eigen rol in de gebeurtenissen onder ogen te zien.


Jacoba
– Simone van der 9200000035925087Vugt

In deze historische roman kruipt de schrijfster in de huid van Jacoba van Beieren (1401-1436). Jacoba was haar tijd ver vooruit, stak haar feministische ideeën niet onder stoelen of banken en koos ook in de liefde niet altijd voor de makkelijkste weg. Het lot was Jacoba slecht gezind. Op haar vijftiende werd zij al weduwe en snel daarna overleed haar vader, graaf Willem IV. Zo werd zij gravin van Holland, Zeeland en Henegouwen. We leren een vrouw kennen die veel te verduren krijgt, maar zich daar niet bij neerlegt en door het onrecht dat haar wordt aangedaan juist strijdbaar wordt.


23227_54646f10be27f_23227De goden van Gotham
– Lindsay Faye

New York, 1845. Een uitslaande brand verwoest een groot deel van de stad en laat velen dakloos achter. Tegelijkertijd gaat de aardappeloogst in Ierland verloren. Twee schijnbaar ongerelateerde historische feiten tot de Ierse migranten de schuld krijgen van de honger in Manhattan. Timothy Wilde is door zijn invloedrijke broer Valentine geronseld voor de kersverse politiemacht in New York. Hij krijgt de slechtste wijk van New York toegewezen en door de dagelijkse confrontatie met de misère daar overweegt hij zijn baan op te geven. Maar dan botst hij op een nacht tegen een jong meisje op. Bird is blootsvoets en gekleed in een met bloed doordrenkt nachthemd, maar weigert te vertellen wat haar is overkomen. In een opwelling besluit Timothy haar onder zijn hoede te nemen. Wanneer hij Bird eindelijk aan het praten krijgt, vertelt ze hem over een plek waar tientallen lichamen van Ierse kinderen zijn begraven. Timothy moet op zoek naar een brute seriemoordenaar die erop uit lijkt de anti-Ierse sentimenten nog eens aan te wakkeren. De strijd die losbarst zou hem wel eens zijn broer, zijn grote liefde en zijn leven kunnen kosten.


Untitled 4De jongen van de oude stad
– Tahmina Akefi

Op een dag neemt de vader van Freidoon zijn zoon mee naar het moderne gedeelte van hun woonplaats Herat, onder het voorwensel dat ze naar de intocht van de koning gaan kijken. In werkelijkheid wil hij de jongen voorstellen aan zijn nieuwe vrouw. Zijn nieuwe moeder gebruikt hem echter van begin af aan als voetveeg. Om de spanning te ontvluchten zwerft Freidoon door de stad. Hij komt op plaatsen die hij nog niet had ontdekt en ontmoet nieuwe mensen. Hij raakt gefascineerd door de glasblazers die in de oosterse wereld bekend staan als tovenaars met glas. Voor Maryam, de dochter van de meester-glasblazer, interesseert Freidoon en hij probeert uit alle macht dicht bij haar te komen.

Let's talk!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.