Workshop: Durf, deel, dicht

Op 25 februari stapte ik met een vriendin de bibliotheek aan het Arendsplein in Oosterhout binnen. Er wordt deze avond een avontuurlijke workshop georganiseerd door Miranda van Bragt, h19 Centrum voor de Kunsten en Bibliotheek Theek 5, waarin er samen wordt gewerkt aan iets moois. Je hoeft helemaal geen ervaring of voorkennis te hebben, als je het maar leuk vindt.

10394035_1032980310065455_4095895449723814176_n“Wil je ontdekken? Ben jij een durver, een deler, een dichter? Of van alles een beetje? Hou jij van woorden en van schrijven? Schrijf en dicht dan lekker mee. Durf gewoon.
Onder leiding van Inge van Wijgerden en Robert Timmermans ga je op zoek naar jouw krachtwoord voor 2015, een woord om te delen, om op te schrijven. Inge is schrijfdocente en knutselmama en Robert is durfcoach. Van vele krachtwoorden samen wordt een verbindend gedicht gemaakt. Dat unieke gedicht wordt niet zomaar op papier geschreven, maar op hout of glas. Kom… dichter bij je durf!”

Na het lezen van deze beschrijving hadden mijn vriendin en ik ons ingesteld op een creatieve workshop, waar we samen een gedicht zouden maken en dit op papier of glas zouden gaan zetten. Als groep samen.

Bij binnenkomst werd ons gevraagd of we voor de bijeenkomst dichten kwamen. We keken elkaar aan, dichten? Ik zag mijn vriendin als fronsen. Ik houd van schrijven en met woorden bezig zijn, zij houdt meer van het creatief met hout en glas bezig zijn. Al is het soms ook goed om verrast te worden en iets te doen wat je niet zo snel zou gaan doen. Ik kan namelijk niets anders zeggen dan dat we verrast zijn, dat we buiten ons comfortzone getreden zijn en een totaal andere avond hebben beleefd dan dat we in gedachten hadden.

Het is wel een mooi concept. Wat versta je onder durf bijvoorbeeld? Om na te denken over wie je bent in woorden. Vul onderstaand lijstje maar eens voor jezelf in. Ik weet zeker dat je verrast zult worden.

– Als je een kleur zou zijn, welke kleur zou je dan zijn?
– Als je een vorm zou hebben, welke vorm zou je dan hebben?
– Als je een beweging zou zijn, welke beweging zou je dan hebben?
– Als je een geluid zou zijn, welk geluid zou je dan zijn?
– Als je een dier zou zijn, welk dier zou je dan zijn?
– Als je een bloem zou zijn, welke bloem zou je dan zijn?
– Als je een muziekinstrument zou zijn, welk instrument zou je dan zijn?
– Als je een natuurelement zou zijn, welk natuurelement zou je dan zijn?
– Als je een gevoel zou zijn, welk gevoel zou je dan zijn?
– Als je het weer zou zijn, welk weer zou je dan zijn?

Met deze antwoorden hebben we ieder een eigen gedicht gemaakt. Of je nu goed bent in taal of dat het juist niet zo jouw ding is, iedereen heeft uiteindelijk een prachtige tekst gemaakt. Iedereen heeft een stukje over zichzelf geleerd.
Hieronder vind je mijn gedicht. Ik ben wie ik ben. Ik ben de lente. Ik ben verwonderd. Ik ben een spiegel en ik zie mijzelf in alles wat ik ben en niet ben. Ik ben een dans.

 

2014-08-08-20.00

Let's talk!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.