Sencity: Spraakmakende zintuigen beleving door en voor doven (Tivoli, Utrecht)

SencitySoms zijn we ons niet meer bewust van alle manieren waar we mee kunnen communiceren. We horen en zien namelijk niet alleen, maar ruiken, voelen en proeven ook. Wanneer ruik je nog de vers gevallen regendruppels. Wanneer was de laatste keer dat je die kleine zonnestraal die op je gezicht voelde schijnen. Wanneer heb je echt geproefd wat je aan het eten was, de pure smaak van groenten bijvoorbeeld, zonder toevoeging van zout of saus.
Sencity is dan wel een feest voor en door doven en slechthorenden, het is voor mij ook de ultieme kans om mij weer volledig bewust te zijn van alle zintuigen. Om de omgeving met oordopjes in, een keer te beleven met minder geluid en met meer gevoel.

“Aan de hand van aromajockeys, foodjockeys, signdancers en vj’s word je meegenomen in een wereld waar beleving van muziek centraal staat. Geuren en smaken versterken de emoties die de muziek teweegbrengt, signdancers vertalen muziek naar gebaar en de Sensefloor zorgt ervoor dat je niet ontkomt aan de bass. Het thema is vanavond Beyond Imagination. Denk aan: Sencityillusie, galaxy, wonderland, magie, glow in the dark, dromen, onvoorstelbaarheid! De line-up: Nobody Beats The Drum, Bade, I Am Feiertag en RipTidE. En het randprogramma van Sencity bestaat uit: je laten versieren door visagisten, leren flirten in gebarentaal, genieten van een mojito bij de cocktailbar, een oneindige selfie maken, je toekomst laten voorspellen in gebarentaal, en Nederlands kampioen goochelen Peter Woerde zal rondlopen om iedereen te verbazen.”

Aangekomen in Utrecht lopen we al snel Tivoli Vredenburg binnen. Buiten kunnen we door de vele glazen wanden al naar binnen gluren. Het is werkelijk een prachtig gebouw met veel sfeer. Hoewel het ontzettend groot is, voelt het niet zo aan. Alles is duidelijk aangegeven en goed geregeld, je ziet meteen waar je naar toe moet, waar de garderobe is, waar de kassa is, waar het feest is. Met iedere stap kom je ook wat meer in de sfeer van vanavond. Overal lopen er tolken rond, die voor iedereen vrij toegankelijk zijn. Zo kun je op ieder moment van de avond met een doof of horend persoon praten.

Op het plein voor de feestzaal staan de activiteiten van het randprogramma opgesteld. Meteen laten we ons de toekomst voorspellen, wat eigenlijk nog wel klopte ook, zien we de beste openingszinnen in gebarentaal en staan mensen nu al in de rij om een foto te maken in de photoboot. Er hangt een hele gezellige toegankelijke sfeer. Voor mij als horende valt het op dat doven elkaar veel meer aanraken, waar wij iemand zijn naam roepen, lopen zij naar iemand toe en raken diegene aan. In een zaal vol harde muziek kunnen wij geen telefoon meer beantwoorden, terwijl zij via videochat bellen met gebarentaal en nergens last van hebben. Dat iedereen overal en altijd je gesprekken kan volgen, lijkt mij wel lastig. Wil je iets in vertrouwen zeggen, zul je altijd een afgelegen plekje moeten zoeken. Al blijven sommige dingen voor iedereen hetzelfde. Je lacht als je iemand leuk vindt, speelt met je haar, of knippert met je ogen. Je hebt lol met je vrienden. Je geniet van een ontzettend gezellig feestje.

unnamed (2) unnamed (3)
Want dat is het! Het is een tof feest! Sencity is een feest vol extra’s, zoals de verrassende hapjes die worden uitgedeeld als de band Bade op het podium staat. Van een verfrissend ijsje tot knetterpopcorn. De zaal vult zich met aroma’s die de lucht in worden geblazen en bij de sfeer van de muziek passen. Op de trilvloer voel je heel duidelijk de beat. En op het podium staat een signdancer, die niet alleen de tekst vertaalt, maar dit ook nog eens dansend doet. Op een gegeven moment worden er zelfs grote ballonnen de lucht in gegooid.

“Sencity wordt het platform voor de dove cultuur genoemd, omdat het de schoonheid laat zien van de eigen cultuur die doven hebben. Zij hebben vanavond letterlijk een podium om dat aan de wereld te tonen. Dove jongeren zijn maanden lang aan de slag geweest om dit vanavond neer te kunnen zetten. Op eigen kracht, met hulp van een team professionals.”

Dat is het mooie van Sencity en dat zie je in alles terug. Volgens mij kun je het ook niet anders organiseren, want hoe weet je als horende bijvoorbeeld dat het vervelend is als het overal donker is? Want in het donker kun je de gebarentaal niet zien. Mensen staan tegen een muziekbox aangeleund en hebben nergens last van.

Sencity
Ik zou zeggen, houd de kalender in de gaten, want Sencity zit in heel Nederland, zelfs in heel de wereld. Het is een prachtige gelegenheid om voor een avond deel uit te maken van de dovencultuur en het op te kunnen snuiven (letterlijk!). Het is een unieke ervaring vol zintuigenregie. Het maakt je bewust dat er veel meer is dan alleen maar horen en het laat al je andere zintuigen weer volledig prikkelen.

 

Ps: Als je op de link hieronder klikt, zie je een filmpje van een signdancer op een nummer van Marco Borsato.  http://t.co/GJUBVpPWBE

 

Let's talk!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.