Recensie: American Sniper

10604035_641938842570325_3096616862036515011_oEerlijk gezegd houd ik niet veel van films die over een oorlog gaan en toch was ik heel erg benieuwd naar American Sniper. Het is een roemruchtig verhaal over de scherpschutter, waar veel over te doen is geweest de afgelopen tijd. Het boek is pas uitgegeven en het proces is pas afgelopen weken begonnen in Amerika.

American Sniper, geregisseerd door Clint Eastwood, gaat over Chris Kyle, de dodelijkste scherpschutter uit de geschiedenis van het Amerikaanse leger.
“U.S. Navy SEAL Chris Kyle (Bradley Cooper) gaat naar Irak met slechts één missie: zijn wapenbroeders beschermen. Met zijn vaste hand redt hij talloze levens op het slagveld en dankzij de verhalen over zijn heldenmoed krijgt hij al snel de bijnaam ‘Legend’. Maar ook achter de vijandelijke linie groeit zijn reputatie, door zijn vijanden wordt hij “de duivel” genoemd. Er wordt een prijs op zijn hoofd gezet en hij wordt het doelwit van rebellen. Ondanks het gevaar, en de tol die het eist van het thuisfront, gaat Chris in totaal vier keer naar Irak en wordt hij het levende symbool van het SEAL-motto: Nooit iemand achterlaten. Maar eenmaal thuis komt hij er al snel achter dat het de oorlog is die hij niet kan achterlaten. Met Sienna Miller en Jake McDorman.”

Als een film over een oorlog gaat, dan verwacht je slagvelden, lange tochten en een groot gebied. Dan verwacht je niet een stad waar alles gebeurt. En toch is dat wel waar deze oorlog in Irak plaatsvindt, de oorlog wordt in een kleine stad uitgevochten. Vier keer gaat Chris Kyle naar die stad terug, waar hij de eerste keren alleen op een hoog gebouw te vinden is, waar hij dagen alleen doorbrengt met zijn oog in zijn vizier. Je neemt de gebeurtenissen waar dooramerican-sniper dit vizier, waardoor je geen grote bombardementen ziet. Je ziet juist de keuzes die Chris moet maken als hij bijvoorbeeld een moeder met een kind ziet lopen. Op dat moment moet hij de beslissing nemen en wie wil het leven van een kind eindigen?

Clint Eastwood staat bekend om zijn rustige films, waar veel aandacht uit gaat naar het achterliggende verhaal. In deze film is dat niet anders, je ziet niet veel actie, maar er is wel veel aandacht besteed aan de details. Hoewel de film dus een rustig tempo heeft, wordt hij niet saai, je blijft getriggerd om te kijken. Het is alleen verbazingwekkend dat een oorlog in een enkele stad wordt uitgevochten, dat er jacht wordt gemaakt op een enkele man of groep.
11006411_715427031888172_2122605447371497945_nMisschien dat daarom American Sniper niet meer Oscars heeft gewonnen dan alleen voor het beste geluid. Want er wordt een kritische nood bij de hele oorlog geplaatst, bij de manier van oorlog voeren en het beleid. Chris Kyle kan ook geen genoegen nemen met zijn veilige positie hoog op een dak en gaat zich mengen in de beslissingen. Door zijn prestaties wordt dit ook geaccepteerd, al heeft dit veel consequenties voor zijn privéleven waar hij tussen zijn missies naar terug keert. Zijn vrouw, gespeeld door Sienna Miller, heeft veel moeite met zijn drive om steeds maar terug te willen keren naar de oorlog.

Het einde is dan ook verrassend. Als je het nieuws hebt gevolgd, weet je al wat er gaat gebeuren en toch kwam het voor mij heel plotseling. De film is bijna voorbij en haast in de aftiteling komt er een zin in beeld. Daarna volgen echte beelden van mensen op viaducten, langs de weg en ik moest meteen aan MH17 denken, toen waren er ook wegen vol mensen die hun respect toonden. Ik kreeg letterlijk overal kippenvel.

8.5 out of 10 stars (8.5 / 10)   American Sniper geeft je een andere kijk op de hedendaagse oorlog, door het vizier van een scherpschutter. Verwacht niet veel actie momenten, maar vooral het verhaal van Chris Kyle. Het is prachtig gefilmd en zal je nog een tijdje bij blijven.

 

Let's talk!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.