Dans: Balletomania, Balletschool Cristinca

unnamed (1)Twintig jaar geleden ging ik voor het eerst naar balletles. Ik was niet lenig, ik bewoog juist eerder heel houterig. Ik was niet muzikaal aangelegd. Ik had ook niet de droom om ballerina te worden. Maar ik vond het wel erg leuk om te dansen. Zo kwam ik bij Balletschool Cristinca, waar ik in een warm bad terecht kwam.

Cristinca van Kranen-Neagu is in 1984 met een eigen, niet op winstbejag geschoeide balletschool begonnen, met als doel leerlingen bewust te maken van hun eigen mogelijkheden op het gebied van dans. Om iets van haar liefde en passie voor ballet over te dragen, zoals haar docenten dat bij haar hebben gedaan. Een andere doelstelling die ze nastreeft, is het leveren van kwaliteit. Hiervoor is het belangrijk dat de kleine groepen waar ze les aan geeft, zijn afgestemd op niveau. Iedere leerling is haar even lief.

Ik denk dat iedereen die les heeft gehad van Cristinca bovenstaande kan beamen, ze straalt ontzettend veel liefde uit, liefde die terug komt in haar passie voor ballet, maar die ze ook geeft aan iedere leerling die les van haar krijgt. Ik ben niet haar beste leerling geweest en toch voelde ik mij altijd welkom en gewaardeerd. Ze is er dan ook zeker in geslaagd om mij haar liefde voor ballet over te dragen, want ik geniet nog steeds veel van dansen.

Afgelopen weekend was er de jaarlijkse voorstelling, Balletomania, in wat voorheen de Mariakerk was in Oosterhout. Op het eerste gezicht lijkt het misschien een balletvoorstelling van een balletschool, langzaam maar zeker wordt de ruimte gevuld met familie, trotse ouders en broertjes en zusjes nemen plaats in de zaal. Maar zodra de muziek start, weet je dat dit geen standaard voorstelling zal zijn.

Balletomania, een voorstelling die de artistieke grenzen opzoekt. Zoals in het filmpje hierboven waar de voorstelling mee is gestart. Maar daarbij is wel gekeken naar de kwaliteiten van iedere individuele danseres en groep. En dat blijft ontzettend knap van deze balletjuf. Iedereen krijgt de kans om vanavond te stralen op het podium, iedereen komt meerdere keren terug. Voor de kleinste groep wordt heel toepasselijk een dans als katten, paarden en clowns gekozen. Een van de meisjes danst prachtig op spitzen. Duo’s nemen je mee. Spitzen worden gecombineerd met een spijkerbroek. Haka Haka (een Maori dans) wordt getoond op het scherm en daarna nagedaan door jonge danseressen, wat het geheel een komisch effect geeft. Verschillende emoties, culturen, stijlen en temperamenten worden afgewisseld.

unnamed (2)Dat Cristinca voor kwaliteit staat, zie je in ieder detail. Zo hebben alle dansers hetzelfde kapsel, hun haren zitten netjes ingevlochten vast. Iedere dans heeft een kostuum dat past bij de stijl van de muziek. De onderkleding is altijd voor iedereen hetzelfde. Zelfs de zaal past er precies bij. Het zijn deze kleine details waar zorgvuldig over nagedacht is, die het geheel haast professioneel maken. En als de voorstelling voorbij is en ik haar nog even spreek, dan hoor ik de kritische noot van haarzelf, want Cristinca wil mij en jou alleen het beste laten zien.

Ik hoop dat Cristinca beseft wat voor bijzondere bijdrage zij iedere keer weer levert, want de voorstellingen van Balletschool Cristinca zijn geen gewone voorstellingen. Ze zijn verweven met de passie die zij voor de dans en haar leerlingen uitstraalt. Dat is iets wat heel uniek is en een kostbaar bezit. Ik ben nog steeds erg trots dat ook ik hier deel van mocht maken. Ik heb ook dit jaar weer genoten van een prachtige voorstelling die weer totaal anders was dan voorgaande jaren. Cristinca blijft een hele bijzonder balletjuf, eentje die je vanzelf in je hart sluit.

Let's talk!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.