Mama, morgen hebben we weer Cito toetsen…

Toetsen CitoWat zegt die Cito nu eigenlijk over mijn prachtige dochter. Dat ze rekenen moeilijk vindt, of nog te weinig woorden weet, dat ze wat sneller mag lezen en of ze ook wel begrijpt wat ze dan leest. Zij weet dat ze morgen weer naar school moet en ze kan niet slapen, want we hebben weer Cito mama. En die toetsen, die zorgen ervoor dat ik mij zo naar voel. Dan denk ik dat ik niets kan. Mama, straks ben ik zo groot als jij en dan kan ik niet betalen omdat ik dan nog steeds niet kan rekenen. Hoe moet dat dan mama? Ik haal toch alleen maar slechte cijfers, ik zal het nooit goed doen. Mama, moet ik morgen naar school? Ik wil geen toetsen meer maken, ze zorgen ervoor dat ik mij zo verdrietig voel.

Mijn lieve prinses, ze zit in groep 4 en maakt zich zorgen over de Cito. Ze wil het zo graag goed doen. Ze ligt in bed te huilen en mijn hart breekt weer een stukje. Want ik weet dat ik een slimme dochter heb, ik weet dat er heel veel in haar hoofdje zit. Ik weet ook dat dat er morgen niet uit zal komen, dat ze die Cito niet goed zal maken. Niet omdat ze het niet kan, of omdat ze het niet begrijpt of weet. Zodra ze morgen in de klas zit, is ze bang en verdrietig. Dan maakt ze zich zoveel zorgen dat ze zich zal kunnen concentreren op de vragen. Want wat als ze er eentje fout heeft. Dan zal ze dus nooit kunnen rekenen, dan zal ze nooit goed kunnen lezen.

Ik vertel haar dat ze naar haar hart moet luisteren. Haar hart vertelt haar hoe bijzonder mijn lieve dochter is. Ik maak een grapje en zeg dat ik de engelen niet zie die zij altijd om zich heen heeft. Zo heeft iedere kind zijn eigen kwaliteiten.
De Cito laat niet zien hoe lief ze is en hoe zorgzaam. Hoeveel ze om de natuur geeft. De Cito laat niet zien wat ze al heeft moeten overwinnen in haar korte leven. Het laat niet zien hoeveel fantasie ze heeft en wat voor prachtige verhalen ze keer op keer verzint. Want dat wordt niet getest met een toets.
Mijn dochter begrijpt nog steeds niet goed waarom school zo belangrijk is. Hoe kan dat nu belangrijk zijn als de levensboom uit evenwicht is. Als ze zich zorgen maakt over liefde op aarde, of waarom een klasgenootje verdrietig is. Ze maakt zich zorgen over oma, die opa zoveel mist. Ze snapt soms niet waarom kinderen niet lief doen tegen elkaar en elkaar pesten. Ze vraagt zich af waarom de juf boos is dat ze weer een keer niet oplet, terwijl zij helemaal niet in de klas meer was. Soms is ze overdag moe, omdat er ‘s nachts teveel mensen op bezoek kwamen en sommige zo boos waren dat ze te bang was om nog te gaan slapen.

Cito toetsenDaar zegt de Cito niets over. Maar die Cito zorgt er wel voor dat mijn dochter aan zichzelf twijfelt. Dat ze zich afvraagt of ze het ooit wel een keer goed zal doen. Die Cito houdt haar wakker en maakt haar verdrietig. Terwijl mijn dochter zo mooi en zo bijzonder is. En ik weet zeker dat zij een prachtig volwassen persoon gaat worden. Ze weet nu al precies wat zij wil, wat ze wil gaan doen, wat ze wil bereiken hier op aarde. Ze weet al wat voor mensen ze om zich heen wilt als vriend en wie niet. Alle levensvragen en hobbels die wij nu nog op ons pad tegen komen, daar heeft zij het antwoord al op. Zij ziet zelfs het groter geheel van haar bestaan op aarde.

Dus ik begrijp heel goed dat ze morgen niet naar school wil. Maar ik weet ook dat ik morgen een huilend meisje in de rij zal zetten. Ze moet wel. Ze moet wel naar school. En ze moet die Cito toetsen weer maken. Of ze het nu leuk vindt of niet. En straks op de ouderavond krijgen wij de scores te zien. Scores die niet laten zien wat voor pienter meisje wij hebben. Scores die haar zelfvertrouwen nog verder naar beneden halen.

Ik zal mijn uiterste best blijven doen om haar iedere dag te vertellen hoe mooi en bijzonder ze is. Precies zoals ze is, en dat ik daar helemaal niets aan zou willen veranderen. Ik zal haar morgen uit school weer vertellen dat ieder kind een andere score haalt en dat dat helemaal niet erg is. Het is veel belangrijker dat ze probeert. Want als je maar vaak probeert, gaat het iedere keer een beetje beter. Dan neem ik haar mee naar de supermarkt en mag ze zelf iets kopen, want dat kan ze. Zo probeer ik haar iedere keer te laten merken dat het maar Cito toetsen zijn, niets meer en niets minder. Ik zal haar laten merken dat het helemaal niets zegt over wie zij is.

Wat houd ik veel van mijn prinses. Tot de sterren en weer terug lieverd. En jij komt er wel, wat die scores ook mogen zijn. Jij bent al prachtig zoals je bent.

 

2 comments

Let's talk!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.