Beste Jack,


wie ik benSoms weet ik niet wie ik ben. Soms weet ik niet eens wie ik wil zijn. Wordt je zijn ook niet beïnvloed door wat de omgeving van jou vindt, hoe zij jou zien?

Het lijkt soms net of het er niet toe doet hoe ik wil zijn, omdat mijn omgeving vindt dat ik anders moet zijn, anders moet reageren. Stel, jij bent een jongen. (In je mailadres staat Jack vermeld, ik ga er dus vanuit dat dit jouw naam is.) Je haren zijn waarschijnlijk kort. Je omgeving heeft jou vanaf je geboorte laten merken dat dit zo hoort als je een jongen bent. Jouw vrienden verwachten dat je popmuziek leuker vindt om naar te luisteren dan naar opera’s. Door deze verwachtingen ga je mee in het verwachtingspatroon. Wie weet vind je opera’s heel mooi, maar als je er nooit naar luistert, dan weet je niet of je het mooi vindt.

Stel dat je zegt dat je een gebakken ei het lekkerste vindt om te eten, heb je dan op een ochtend alle soorten ei gemaakt en van alles een hapje geproefd? Want hoe weet je anders wat jij het lekkerste vindt om te eten?
Hoe weet je precies wie je bent, als je niet van alles hebt geprobeerd en gedaan? Kun je dat op mijn leeftijd al hebben gedaan. En nog belangrijker, hoeveel is daarin beïnvloed door wat je omgeving vindt en bepaalt.

Daarbij vraag ik mij af of die vraag aan mij niet hetzelfde is, als dat je de vraag ‘hoe gaat het met je’ zou stellen. Dat is een beleefdheidsvraag, niemand wil eigenlijk het echte antwoord horen. Dus zegt iedereen wat de ander verwacht om te horen. ‘Goed. Hoe gaat het met jou?’

Dus om in beleefdheidstermen te antwoorden op de vraag wie ik ben.
Ik ben een meisje. Ik vind het heerlijk om te dansen en sinds kort dans ik op spitzen. Ik hockey veel, bijna iedere dag. Ik doe veel op school aan extra activiteiten, zoals de schoolkrant, musical, open dag. Ik organiseer de Valentijnsactie, maar ik ben dan ook een romanticus. Mijn dagen zijn dus goed gevuld.

Ik heb navraag gedaan op school en het blijkt dat een vriendin weet wie jij bent. Zij heeft mij dus al iets over jou verteld. Ik weet nu dat je echt bestaat en geen verzinsel bent.
Is het toevallig dat je mijn naam uit een lijst hebt gepakt en juist mij een mail hebt gestuurd? Of denk je dat dit het lot was?

Let's talk!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.