Lieve kinderarts,

brief aan kinderartsLieve kinderarts klinkt een beetje gek misschien, ik zou beter beste kunnen schrijven om het wat formeler te houden. Wij zijn een van de vele patiënten, maar voor ons ben je heel bijzonder. Jij bent voor ons niet zomaar een kinderarts. Jij bent diegene die naar ons luistert zodat we ons verhaal kwijt kunnen. Jij bent diegene die onze angst weghaalt en zorgt dat wij er in geloven dat alles goed komt. Jij bent diegene die voor mijn lieve schat zorgt, die er voor ons kostbaarste bezit is. Dan kan ik niet met beste beginnen, dan kan ik het niet formeel houden.

Soms lijkt het wel of een arts vergeet dat je niet in een ziekenhuis komt omdat je het daar zo leuk vindt. Je gaat daar heen omdat er iets aan de hand is, omdat je je zorgen maakt. Als het dan ook nog eens niet over jezelf gaat, maar over je kind, dan voel je je machteloos, dan wil je horen dat alles goed komt. Je wilt dat er iemand rustig naar je luistert, ook al praat je vol emotie. Want je hebt het over je kind. Je kind! Je wilt dat die gelukkig buiten huppelt. Je wilt niet dat je kind zich ziek voelt, je wilt dat hij gezond is. En als je daar over twijfelt, als daar iets mee aan de hand is, dan zit je vol emoties. Dan moet je eerder huilen, word je eerder boos, dan ben je snel gefrustreerd en wil je het liefste dat iedereen opspringt om te helpen. Natuurlijk weet je ook dat iedereen zijn best doet en er naast jouw kind nog heel veel andere kinderen zijn. Toch is het fijn als een arts wat begrip kan opbrengen voor alle emoties die je op het spreekuur meeneemt. Je bent daar met een reden.

Tegenwoordig kun je van alles op internet opzoeken. Alle symptomen kun je intypen en er komt een ziektebeeld uitrollen. En zo kun je verdwalen in alle ervaringen en verhalen. Toch ben je nog steeds geen arts en begrijp je niet wat hij precies bedoelt of wilt. Voor mij is dat belangrijk, ik wil weten waarom iets is, waarom iets gedaan wordt, waarom er voor het een gekozen wordt en niet voor het ander. Ook al kan ik alles op internet opzoeken, ik wil graag dat de arts dit aan mij uitlegt. Ik wil namelijk dat hij mij geruststelt, dat hij aan mij vertelt dat hij alles zal doen om er voor te zorgen dat het goed komt.

Wij hebben een kinderarts gevonden waar wij ons niet als een van de vele patiënten voelen. Als ik haar ergens tegenkom, weet ze precies wie ik ben, wie mijn dochter is. Ze weet dan ook dat er nog iets was, en ook al heb ik dan geen afspraak, toch neemt ze even de tijd voor mij. Dat zorgt ervoor dat ik mij gezien voel, dat ik met een gerust hart de gezondheid van mijn dochter aan haar kan toevertrouwen. Het is niet leuk dat we regelmatig een kinderarts zien, maar we zijn erg dankbaar dat het deze kinderarts is. Dat deze lieve vrouw niet alleen ontzettend goed is in haar werk, maar ook de emotionele aspecten herkent en respecteert. Ik vind dat ze echt een voorbeeld is voor de andere artsen.

Ik zou het in vele mooie woorden willen uitdrukken. Ik zou je een knuffel willen geven, een zoen op je wang. Maar omdat ik slechts één van de vele patiënten ben, hoop ik dat je het door deze brief weet. Dank je wel lieve kinderarts, dat jij er voor ons bent. Dank je wel dat jij er bent.

 

Let's talk!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.