Beste juf,

beste-juf-van-de-basisschoolWe zitten nu al een paar weken op een nieuwe school en er moet mij iets van het hart juf. Het is misschien niet leuk om te horen en ik weet dat jij er een andere mening over hebt. Daarom zijn we ook naar een andere school gegaan.

Mijn dochter gaat voor het eerst sinds ze op school zit iedere dag mee naar school zonder boos of verdrietig te worden. Ik mag met haar de school nu inlopen, maar ze gaat daarna zelf naar haar eigen klas toe. Ze geeft mij een zoen en huppelt weg. Ze hangt nooit meer aan mijn been, ze stribbelt niet meer tegen en wat ik het allerfijnste vind, ze huilt niet meer. Ze huilt niet meer omdat ze naar school moet en dat zo erg vindt.

Soms is er iets anders dan anders op school, een sportdag of een invaller bijvoorbeeld. Dan schiet ze even in de stress. Haar nieuwe juf heeft het daar van tevoren met mijn dochter over en samen kijken ze wat ze kunnen doen zodat het niet meer vervelend voelt. Zo kwam ze na de sportdag thuis en zei dat het eigenlijk heel leuk was geweest. Ze had niet aan alle spellen mee durven of willen doen, maar had heel hard gejuicht voor haar groepje. In plaats van een verdrietig meisje haalde ik een blij meisje op met enthousiaste verhalen over haar dag. Ik kan je niet vertellen juf hoeveel dat mij doet. Hoeveel het betekent om je dochter niet langer verdrietig te zien, maar blij.

Toch zit ze nog steeds niet helemaal goed in haar vel, ze denkt namelijk nog steeds dat ze niets goed kan, dat ze nergens goed in is en nooit hoge punten kan halen. Ze blijft zeggen dat jij tegen haar hebt gezegd dat ze maar een zes heeft gehaald, terwijl de rest van de klas een negen kon halen. Ze herinnert zich nog goed hoe bij de kleuters haar werkje wat ze zo trots had gemaakt vol rode strepen stond. Ze had sommige letters en cijfers namelijk nog in spiegelbeeld geschreven.
Ik blijf haar uitleggen dat het niet om het punt gaat, dat iedereen ergens anders goed in is. Die zes voor rekenen kan super knap zijn als je er hard voor hebt gewerkt, terwijl de acht beter zou kunnen als je niet je best hebt gedaan. Het punt is daarom niet belangrijk, het kan alleen laten zien of je jezelf hebt kunnen verbeteren, of je iets hebt geleerd in de afgelopen periode of dat je nog wat hulp nodig hebt van de juf.

Misschien heb je het nooit zo bedoeld en zijn alle keren dat je haar zelfvertrouwen een duw hebt gegeven nooit bewust zo gegaan. Ik hoop het, ik hoop dat je niet weet wat je precies gedaan hebt. Maar jij als juf hebt zoveel invloed op de kinderen in de klas. Jij vormt ze voor een deel. Wat jij zegt is belangrijk, wat jij zegt is waar. Jij kneedt de kinderen iedere dag dat ze bij jou in de klas zitten en geeft ze waarden en normen mee waar ze de rest van hun leven nog gebruik van maken.

Ik blijf samen met de leerkrachten op haar nieuwe school mijn dochter vertellen dat ze prachtig is zoals ze is. Dat ze in heel veel dingen heel goed is. Dat iedereen ergens goed in is. Soms moet je alleen even zoeken naar wat dat is. Nu mag ze een verhaal schrijven, omdat ze zoveel prachtige verhalen in haar hoofd heeft. Ze mag soms op een rekenmachine een som intoetsen, omdat ze heel goed weet hoe het moet en daar zo op leert te vertrouwen. Ze gaat Engels leren, ze mag wetenschappelijke boeken gaan lezen en ze krijgt heel veel complimentjes. Ik hoop dat zo beetje bij beetje haar zelfvertrouwen hersteld wordt.

Beste juf, ik hoop dat je bij de kindjes die nu in je klas zitten en alle kinderen die je nog les gaat geven dit kan meenemen. Jij bepaalt voor een stukje wie ze zijn, hoe ze de wereld zien en hoe ze zichzelf zien. En ik hoop dat je ze zelfvertrouwen kan geven, plezier in leren en dat je ze het gevoel geeft dat ze er mogen zijn precies zoals ze zijn. Kun je daar misschien op letten voor mij? Kun je misschien niet meer zeggen dat ze als enige in de klas een slecht punt hebben gehaald, of steeds heel boos worden, zonder dat je eigenlijk weet waarom dat gedrag er is. Kun je soms eerst even nadenken voordat je iets zegt? Kinderen zijn zo gevoelig, nemen alles letterlijk en jij bent hun held lieve juf. Jij bent hun held.

Ik weet namelijk zeker dat je het nooit zo bedoeld hebt, dat je het verschrikkelijk moet vinden dat mijn dochter nu denkt dat ze niets kan en nergens goed in is. Dat ze daar ‘s nachts in haar bedje om moet huilen.

Let's talk!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.