Lieve Norah,

zeg ja tegen het levenJe zegt dat je mensen niet vertrouwt. Waarom niet? Het is beter om af en toe bedrogen te worden in het leven dan niemand meer te vertrouwen. Het is niet voldoende naar de rivier te komen met de wens om vis te vangen, je moet ook een net meenemen. Je mist zoveel moois door die houding.

Ik weet ook niet of het een goed idee is als we elkaar gaan ontmoeten. De reden dat ik een beetje aarzel ben jij, ik ben bang voor je mening. Maar al is een schip veilig als het in de haven ligt, daarvoor wordt het niet gebouwd. Je moet durven en doen. Je zult nimmer nieuwe oceanen ontdekken, als je niet de moed hebt de kust uit het oog te verliezen.

Je kan niet en veilig in je eigen wereldje leven en je openstellen voor iemand zijn liefde. Elke ervaring waarbij je de angst in de ogen moet zien, geeft je kracht, ervaring en vertrouwen.

Wat je wel moet onthouden, hoe hard dit ook aankomt, jij bent een correspondentie vriendin. Dat wil zeggen dat ik (waarschijnlijk) nooit een vriend van je zal worden zoals je met andere vrienden omgaat. Ik zal altijd proberen een vriend te zijn waar je mee schrijft, je hebt een dieper contact met mij dan veel vrienden. Wij mailen over onderwerpen en gevoelens die vaak onbesproken blijven.

Je schrijft vaak dat je de wereld te mooi voorstelt. Dat zou betekenen dat je je plannen en dromen niet kunt realiseren. Men neemt niet gauw teveel hooi op de vork, maar plaatst vaak de vork verkeerd in het hooi. Probeer teleurstellingen te plaatsen in een veel groter geheel, waarin ook de glans van andere, leukere belevenissen je troostend tegemoet glinsteren. Het verleden is aanwezig in de toekomst, maar overheerst dan niet. Je kan gelukkig worden, zolang jij in jezelf gelooft.

levenWanneer je ja zegt tegen het leven, en het leven zegt nee, dan moet je ook op dit nee weer ja zeggen. In de confrontatie tussen stromend water en de steen, wint het water altijd. Niet door kracht, maar door volharding. Je moet niet toegeven aan het gevoel, je moet doorgaan. Je kunt een plant niet harder laten groeien door aan de bladeren te trekken. Het moet je overkomen, en dat zal gebeuren.

Met de stenen die je in de weg worden gelegd, kan je iets moois bouwen, als je maar stopt met piekeren. Piekeren is misbruik van de verbeeldingskracht. Veel mensen rennen het geluk achterna als een verstrooide man, die zenuwachtig zijn hoed zoekt, terwijl hij deze al die tijd op zijn hoofd heeft.

Je hebt veel meegemaakt, ontken dat niet, gebruik het als een gift. Zonder tegenwind is er nog nooit een vlieger opgegaan en zonneschijn zonder regen maakt een woestijn. Jij komt er wel en ik ben erg benieuwd naar wat ik je op dit moment kan bieden.
De volgende keer geef ik liefde en mijn bestaan, eerst wilde ik terug naar de essentie van onze relatie. Het leren en de ander na laten denken.

Het lot schudt de kaarten en wij spelen. Hoe iemand zijn lot verwerkt, is belangrijker dan wat zijn lot is.

 

Let's talk!