Wat is EMDR nu eigenlijk?

wat is EMDR? hoe werkt EMDR? effecten van EMDRSinds een aantal maanden heb ik bijna wekelijks therapie. Mensen zijn verbaasd als ik zeg dat ik hier al zoveel weken mee bezig ben, vandaar dat ik kort wil uitleggen wat ik nu precies doe. Ik denk dat er veel onduidelijkheid over therapie is, het blijft een beetje een taboe onderwerp.

Ik ben vorig jaar bij een therapeut terecht gekomen en sinds de zomer zijn we met EMDR begonnen. Maar wat is EMDR eigenlijk en hoe werkt EMDR nu in de praktijk.

Wat is EMDR?

EMDR is de afkorting van Eye Movement Desensitization and Reprocessing. Het is een therapie bedoelt voor mensen die last blijven houden van de gevolgen van een trauma. Je kunt hierbij denken aan een ongeluk, geweld, eigenlijk alle gebeurtenissen die voor een trauma kunnen hebben gezorgd.

EMDR is ontwikkeld door de Amerikaans psychologe Francine Shapiro eind jaren tachtig, ze kwam op het idee terwijl ze naar de golven in de zee keek. De therapie bestaat uit het van links naar rechts volgen van een licht met oogbewegingen, of soms door het links en rechts horen van een geluid in de oren. Hoe het precies kan dat EMDR helpt bij het verwerken van traumatische gebeurtenissen is nog onduidelijk. Het zorgt er uiteindelijk voor dat je neutraal naar de gebeurtenis kan kijken, vrij van emoties of gevoelens, waardoor het trauma dus zijn lading verliest.

EMDR in het kort

EMDR is geen snelle manier om van je problemen af te komen. Ik heb zelfs eerst een aantal maanden therapie gehad voordat we konden beginnen met EMDR.

EMDR is ook geen kant en klare oplossing. Ik merk dat het na een sessie nog verder leeft. Ik kan het niet naast mij neer leggen en verder gaan. Er wordt iets los gemaakt in je en dat kun je niet meer stoppen.

Bij EMDR hoef je niet precies je trauma te weten, het hoeft ook niet echt gebeurd te zijn. Je gaat aan de slag met het beeld dat in jouw hoofd zit en in jouw hoofd is het dus echt.

Je kan weinig last hebben van EMDR, maar ik ben na iedere sessie een paar dagen heel moe. Bovendien heeft het bij mij mijn immuunsysteem verzwakt, zo blijf ik nu vatbaar voor alle ziektekiemen om mij heen.

Hoe werkt EMDR?

Er is geen eenduidig antwoord te geven op hoe EMDR werkt. Wij zijn begonnen met een situatie, een beeld wat ik voor ogen kan nemen. Op de schaal van 1 tot 10 wordt gevraagd naar de heftigheid van het kijken naar dat beeld. Daarna volg ik de lichtjes van de lichtbalk met mijn ogen, terwijl ik in gedachten naar dat beeld kijk. Na een tijdje stoppen de lichtjes en vraagt de therapeut wat er in mij op komt. Dit kan zijn wat ik voel, wat ik zie, wat mij raakt, waar ik het in mijn lichaam voel. Het maakt hierbij absoluut niet uit wat ik zeg, ik volg slechts wat er in mij gebeurt.

In mijn geval begon ik met een beeld, maar kwamen er al snel andere beelden en gevoelens naar boven. Beelden en gevoelens die ik allang had weggestopt, waar ik nog nauwelijks van wist dat ze er waren. Dit komt waarschijnlijk ook omdat het bij mij niet gaat om een enkelvoudig trauma, daarmee bedoel ik een traumatische gebeurtenis die op één specifiek moment heeft plaatsgevonden. Het gaat bij mij om een langdurig trauma, een aantal jaren met verschillende gebeurtenissen. Als je dan met een beeld begint, komen er automatische meerdere beelden naar boven die daarmee verbonden zijn.

Het beeld waarmee we zijn begonnen, vormde iedere sessie het uitgangspunt. Steeds moest ik dat beeld voor ogen houden en er een cijfer aan geven. Na weken begon het cijfer eindelijk te dalen, tot het punt dat ik dacht, het is nu wel klaar. Toen kreeg ik de vraag, als je nu een cijfer moet geven van 0 tot 7, hoe geloofwaardig is het dat het beeld nu weg is. En we begonnen weer opnieuw..

Ik ben in totaal vier maanden bezig geweest met hetzelfde beeld. Vier maanden lang bijna wekelijks een half uur tot een uur kijken naar de lichten en vertellen wat er in mij op komt.

Wat is het effect van EMDR?

Na een sessie ben ik doodmoe, ik kan het nauwelijks beschrijven, maar het lijkt net of al mijn energie eruit is gegaan. Meestal ben ik drie dagen zo moe dat ik niet eens de vaatwasser kan leegruimen. Soms wil ik het liefste ergens wegkruipen. Het advies van de therapeut is dan ook heel duidelijk om alleen maar dingen te doen tussen de sessies die mij energie geven, die mij een positief gevoel geven. Geen conflicten opzoeken, geen nare situaties, zo min mogelijk prikkels en mij omgeven met dat wat mij warm maakt.

De eerste weken waren verschrikkelijk. Als er van alles in je hoofd verschuift, dan probeer je opnieuw een balans te vinden. Om deze nieuwe balans de volgende sessie weer om te zien vallen. Toch merkte ik al snel kleine positieve veranderingen. Heel veel mechanismes zitten zo in je systeem dat je niet altijd meer bewust bent van hun bestaan. Totdat je merkt dat ze aan het verdwijnen zijn.

Zo verdwenen langzaam maar zeker steeds meer angstmomenten voor mij. Momenten die mijn adem benamen en mijn hart sneller lieten kloppen. Ik heb dit nooit laten merken aan de buitenkant, maar binnenin had ik constant van die momenten. Opeens merkte ik dat ik geen angst meer voelde. Opeens merkte ik dat er dingen aan het veranderen waren. Dat ik weer af en toe kon ademen en kon zien voor wat het was. Het trauma is steeds minder prominent aanwezig in mijn leven. Ik kan weer rustig slapen bijvoorbeeld, mijn nachtmerrie’s zijn verdwenen.

En hoe nu verder?

We zijn nu klaar met beeld 1 en net begonnen aan beeld 2. Na de eerste sessie was het cijfer 10 niet meer toereikend, mijn angst zat zoveel hoger dan die 10. Er is dus nog steeds een lange weg te gaan.
Toch denk ik dat dit wel de methode is om eindelijk van al mijn problemen af te komen. Al zijn er vele momenten dat ik met de therapie wil stoppen. Momenten waar ik het te zwaar vind, te veel, te moeilijk, te emotioneel. Momenten waar ik het liefste in een hoekje wil kruipen of juist momenten waar ik alles gewoon wil vergeten.

Ik blijf er nu mee door gaan, hoe moeilijk ik het vaak ook vind. Ik ben er van overtuigd dat mij dit op de langere termijn zal helpen en dat ik vrij verder kan leven, zonder de belast constant met mij mee te hoeven dragen.
Ik ben nog steeds niet vergeten wat er allemaal is gebeurd, maar ik raak de emoties die daaraan verbonden waren en die mij tegenhielden echt te leven wel kwijt. En dat voelt ontzettend fijn.

Tot slot

Of ik nu gek ben of raar, omdat ik EMDR volg. Ik vind van niet. Ik weet dat er veel mensen anders over denken. Dat er een aantal mensen in mijn omgeving bijvoorbeeld denken, zet je schouders eronder en ga door. Maar dat is juist wat ik de afgelopen jaren heb gedaan. Dat is juist waardoor ik er in bleef hangen en wat mij niet geholpen heeft.

Ik ben bovendien niet mijn trauma. Ik heb iets meegemaakt wat traumatisch was. En ik zou daar geen verklaringen of verontschuldigingen over moeten geven.

 

Let's talk!