Lieve apotheek,

apotheek puffer voorzetkamerJullie maken keuzes voor het uitgeven van medicijnen niet zomaar, dat besef ik. Het zit nu eenmaal anders in elkaar dan ik als onwetend persoon denk. Ik weet inderdaad niet wat voor contracten er afgesloten moeten worden. Ik weet inderdaad niet wat jullie belang is bij het leveren van bepaalde medicijnen.

Wat ik wel weet, is dat mijn dochter astma heeft. Dat is niet leuk en ze moet hierdoor vaak medicijnen nemen. Een tijdje geleden kwam ik bij de apotheek voor een nieuwe inhalator. Ik kreeg een ander merk mee, werkte precies hetzelfde werd mij verteld, maar de apotheek leverde deze alleen nog maar. Een paar weken later kwamen we terecht in het ziekenhuis, ze had het zo benauwd. Ik had netjes om de drie uur gepuft, maar het had niets geholpen. Mogen we de puffer zien, was de eerste vraag. Ik zie het al, zei de kinderarts, je hebt een ander merk meegekregen. Ze zeggen wel dat deze hetzelfde is, maar wij hebben gemerkt dat deze nieuwe puffer niet werkt.

Oke. Daar sta je dan. Je denkt als ouder dat je goed bezig bent, je denkt dat je je dochter goed helpt. Dat ze door het gebruik van de puffer weer lucht krijgt. Totdat blijkt dat er een goedkopere variant op de markt is gekomen. Die misschien hetzelfde zou moeten doen, maar in de praktijk dat niet doet. Terug bij de eigen apotheek met een recept dat het medische noodzaak is om het andere merk puffer te krijgen. Die leveren wij niet, is het antwoord. Leveren jullie niet? Nee, wij geven alleen de nieuwe versie mee.

Paar maanden later moet de voorzetkamer vervangen worden. Precies hetzelfde verhaal. Ik krijg een ander merk mee, de space chamber. Werkt precies hetzelfde als de oude aero chamber, het is gewoon een nieuwe versie. Na drie weken zat ik weer bij de kinderarts met een dochter die erg benauwd was. Mag ik de puffer zien, was weer de eerste vraag. En weer zei de kinderarts, ik zie het al. Je hebt een ander merk meegekregen. Ze zeggen wel dat deze hetzelfde werkt, maar wij hebben gemerkt dat het niet zo is.

Bij de apotheek in het ziekenhuis krijg ik gelukkig nog wel de oude versie mee. En kan ik meteen een herhaalrecept voor de puffer inleveren, want deze kan ik ook alleen nog maar in het ziekenhuis krijgen.

Vandaag belde ik met de zorgverzekeraar, want twee keer een voorzetkamer wordt waarschijnlijk niet vergoed. Raar zeggen zij, waarom is de apotheek overgestapt. In onze gegevens staat dat zowel de oude puffer als de oude voorzetkamer gewoon nog worden vergoed.

Ik begrijp het dus niet zo goed apotheek. Waarom leveren jullie deze dan niet meer? Waarom kunnen jullie mij niet meer aan de juiste medicijnen helpen? Is het een geldkwestie? Heeft het te maken met contracten die zijn afgesloten?

Ik vind het jammer. Want wat ik wel weet is dat mijn dochter nu al twee keer naar het ziekenhuis moest gaan omdat wat jullie mij meegaven niet werkte. En dat kan volgens mij nooit de bedoeling zijn. Wij hebben nog geluk gehad bovendien, mijn dochter was alleen extra benauwd en we zitten in een goed team in het ziekenhuis. Ik weet dat er ook kinderen op de IC zijn beland door deze nieuwe varianten. Wat wordt er dan gezegd? Sorry dat hij dood is gegaan, maar deze variant is toch echt beter!

 

Let's talk!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.