Welkom in therapie land

welkom in therapie landWees welkom hier in therapie land. Je kunt hier van alles kiezen, psychotherapie, schematherapie, systeemtherapie, cognitieve gedragstherapie, EMDR, haptotherapie, lichaamsgerichte therapie, psychomotorische therapie, counseling, hypnotherapie, oplossingsgerichte therapie en therapieën met ingewikkelde Engelse namen. Je kunt bij grote steden je aanmelden of bij kleine individuele dorpjes. Allemaal beloven ze jou dat ze jou naar het beste van hun kunnen zullen gaan helpen.

Vol goede moed na al deze informatie ga je naar je huisarts voor een verwijzing. Want zonder deze verwijzing is de toegang tot therapie land heel prijzig. Van 60 tot 90 euro per sessie ben je wel kwijt. Dus vraagt de huisarts wat er scheelt en moet er een keuze al gemaakt worden tussen basis en gespecialiseerde GGZ (geestelijke gezondheidszorg). Deze code heeft jouw behandelaar nodig en de verzekering vindt het ook fijn. Maar voordat dat duidelijk is, moet er eerst een diagnose zijn. Val je in de DSM of daar toch buiten.

Je hebt nu nog steeds geen keuze kunnen maken in therapieland, je bent namelijk nog niet verder gekomen dan de poort. Je hebt de folder gelezen en probeert nu een toegangsticket te krijgen. Uiteindelijk is het dan zo ver en wil je naar binnen gaan. Vol goede moed stap je het land binnen en kijk je bij welke therapie je wilt beginnen. Maar wat zie je nu, de wachttijd voor de steden zijn lang, vier maanden wachten is niets. Bij de dorpjes kun je vaak al niet meer terecht, daar staat bij vermeld dat ze vanwege de lange wachtlijsten geen nieuwe toegang meer kunnen verlenen.

Oke, denk je. Ik ben nu eindelijk in therapie land binnen. Nu wil ik ook gaan beginnen. Dus meld je je aan bij een grote stad. Deze steden zijn organisaties waar vele therapeuten samen werken. Al het goede onder één dak hoor ik je denken. Dat klopt, maar ook alle regels en protocollen die gevolgd moeten worden horen bij een grote stad. Individueel gerichte therapie, aangepast op jouw vraag en behoeften? Dat wordt lastig. Je moet namelijk wel in het kader vallen van de therapie die we aanbieden.

Hmm, laten we dan toch ook maar gaan kijken of er een dorpje is dat een plekje voor jou heeft. In de folder probeer je uit te vinden welke therapie jou geschikt lijkt. Het is wel een beetje een doolhof hier in therapieland, waar moet ik nu heen? Waar moet ik beginnen? Ik weet alleen dat ik mij graag anders wil voelen, dat ik er zelf niet uit kom, dat ik hulp nodig heb. Maar wat voor hulp? Waar? Bij wie? Dat weet ik eigenlijk niet zo goed.

Ik ben nu bijna een jaar hier aan het rondzwerven. En ik weet niet meer waar ik heen moet gaan, ik voel mij steeds meer verdwaald in dit land. Ik weet wat voor achtbanen mij te wachten staan, ik weet dat je dan over de kop zal gaan. Ik heb die achtbanen al vaak gehad, ik ben hier al bekend. Ik ben jaren geleden dit land ingekomen en er nog steeds niet uitgekomen, want ik sta weer in de rij te wachten.
Ik wil niets anders dan een plekje voor mij. Ik wil niets liever dan deze met beide handen aangrijpen. Ik ben hier niet voor niets naar toe gekomen. Ik hoop dat ik nu ergens weer veilig kan landen uit de achtbanen. Want ik dacht dat dat er ook bij hoorde. Ik wist niet dat je daar ook weer voor moest wachten en rondzwerven. Ik wil het land uit. Wijst iemand mij de weg?

 

One comment

  1. Y.R. says:

    Wow, dit klinkt als een heftig traject om aan de hulp te komen die je nodig hebt. Dit herken ik helemaal niet. Via mijn huisarts ben ik doorverwezen naar een psycholoog, zij heeft mij vervolgens doorverwezen naar een grotere organisatie. Daar heb ik vragenlijsten ingevuld, intake gehad en op basis daarvan is en juiste therapie bepaald. Binnen drie weken was dat geregeld en zit ik op de juiste plek.
    Wat vervelend dat dat voor jou niet zo werkt. Ik wens je het beste en hoop dat je snel je plek krijgt.

Let's talk!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.